10 May 2013

Cinta dan Benci keranaNya-Nasihat Syeikh Abdul Qadir al-Jailani

"Jika di dalam hati kamu semua terdapat rasa benci atau rasa suka kepada seseorang, lihatlah sikap kamu semua itu dengan al-Quran dan sunnah. Jika Al-Quran dan sunnah menilai perbuatan orang itu tercela dan kamu semua pun membencinya, berbahagialah kamu semua kerana telah sesuai dengan kehendak Allah dan RasululNya. Jika Al-Quran dan sunnah menilai perbuatan orang itu terpuji tetapi kamu semua membencinya, ketahuilah bahwa kamu semua seperti itu, kamu semua zalim kepadanya, melakukan maksiat kepada Allah dan RasulNya, serta menentang keduanya. Bertaubatlah kepada Allah. Mohonlah cinta dariNya dan dari para hambanNya yang soleh agar kamu semua dapat melakukan sesuatu perbuatan itu sesuai  dengan perintahNya. Demikian juga ketika kamu semua melihat perbuatan terpuji seseorang. Lihatlah perbuatan itu benar menurut keduanya (Al-Quran dan sunnah), cintailah orang itu. Namun, jika perbuatan itu tercela menurut keduanya, bencilah dia  agar kamu semua tidak benci dan tidak cinta pada hawa nafsu, kerana kamu semua diperintahkan untuk memerangi nafsu. Allah S.W.T berfirman:

يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُم بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَى فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا نَسُوا يَوْمَ الْحِسَابِ
"Wahai Daud, sesungguhnya Kami telah menjadikanmu khalifah di bumi, maka jalankanlah hukum di antara manusia dengan (hukum syariat) yang benar (yang diwahyukan kepadamu); dan janganlah engkau menurut hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah, akan beroleh azab yang berat pada hari hitungan amal, disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu".
(Surah Saad:26)


Petikkan dari buku
Kisah Kehidupan Syeikh Abdul Qadir Al-Jailani
Terbitan Al-Hidayah (2011)
http://www.hidayah.com.my/site/

No comments:

Ada baik dibaca juga.....